Pepiniera Istrița produce o gamă largă de pomi altoiți sub forma de vargă și cu ramuri anticipate, la speciile măr, păr, gutui, prun, cais, piersic, migdal, cireș și vișin. Pomii se produc în școala de pomi în ciclu de doi ani.

MĂR

Florina

Pomul este de vigoare mare, cu coroana deasă compactă, fructifică pe ramuri lungi, este precoce şi foarte productiv. Este imun la rapăn (Vf) şi parţial rezistent la făinare. Fructul este sferic uşor aplatizat, de 150-180 g, are culoare zmeurie, pulpă fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aroma specifică. Epoca de coacere: sfârşitul lunii septembrie. Perioada de păstrare: în condiţii de depozit se poate păstra până în aprilie-mai.

Generos

Pomul este de vigoare mijlocie, intră repede pe rod, fructifică pe ramuri scurte şi are un potenţial productiv foarte ridicat. Are rezistenţă la rapăn de tip poligenic. Fructul este mare (160-190 g), de formă sferică sau sferic uşor turtită, aspectuos, are culoare roşie deschisă pe 60-70% din suprafaţă, pe fond gălbui. Pulpa este galbenă, are textura fină, suculentă, un gust plăcut, fin aromat. Epoca de coacere: sfârşitul lunii septembrie. Perioada de păstrare: luna aprilie.

Golden Spur Delicious

Pomul este de vigoare redusă, foarte precoce, rodeşte pe ramuri de tip spur, deosebit de productiv, rezistent la făinare dar sensibil la rapăn. Fructul este mare, de culoare galbenă aurie, cu pulpa fermă, crocantă, dulce şi intens aromată, rezistent la transport şi păstrare. Epoca de coacere: prima decadă a lunii octombrie. Perioada de păstrare: luna martie.

Romus 3

Pomul este de vigoare mijlocie, are coroana sferic–globuloasă, rodeşte predominant pe ţepuşe, este precoce şi productiv. Are rezistenţă genetică la rapăn (de tip Vf) şi făinare. Fructul este de mărime mijlocie (125 – 135 g) are formă sfero-conică alungită, de culoare roşie aprinsă pe 2/3 din suprafaţă. Este foarte atrăgător, cu pulpa de culoare albă, suculentă, cu gust bun. Epoca de coacere: prima decadă a lunii august. Perioada de păstrare: cca. 1-2 săptămâni în condiţii obişnuite.

Ciprian

Pomul de vigoare mijlocie, cu fructificare predominantă pe ramuri scurte. Rodește constant, peste 30 to/ ha. Rezistentă la genetică, la rapăn și făinare. Fructul de 165 de g., conic, asemănător cu Starkrimsonul (Bot de iepure). Se pastrează până în februarie – martie.
Polenizatori: Golden, Idared

Pionier

Soi de toamnă, de vigoare mijlocie, productiv, cu fruct roşu aprins, pulpa albă, crocantă, gust dulce-acrişor cu coacere în septembrie-octombrie, rezistent la rapăn si făinare. Se poate depozita până în luna decembrie.
Polenizator: Idared, Florina, Jonathan

Granny Smith

Pomul de vigoare mijlocie ce rodește pe ramuri lungi și scurte. Fructul este mijlociu spre mare, sferic, de culoare verde deschis pe toată suprafaâa. Pulpa este alb – verzuie, fermă, crocantă, cu puțin zahăr. Epoca de coacere și consum: octombrie – aprilie

Voinea

Soi de toamnă, cu vigoare mare, foarte productiv, fruct mare, pe fond galben cu uşoare striaţii roşii, gust dulce, uşor parfumat, cu coacere în septembrie-octombrie, rezistent la agenţi patogeni. Se poate depozita până în luna decembrie.
Polenizator: Pionier

PĂR

Kaiser (Untoasa Bosc)

Pomul are vigoare mijlocie este pretenţios faţă de sol şi căldură, rezistent la rapăn. Înfloreşte târziu, produce constant şi abundent. Pe gutui se altoieşte cu intermediar. Polenizatori: Williams, Conference. Fructul este mare, piriform alungit, acoperit complet cu o rugină groasă, brună, cu pulpa fină, untoasă, de calitate superioară, destinat consumului în stare proaspătă. Epoca de coacere: ultima decadă a lunii septembrie. Perioada de păstrare: noiembrie-decembrie.

Williams

Pomul este de vigoare mijlocie, înfloreşte târziu, este foarte precoce, rezistent la ger şi boli; nu este compatibil cu gutuiul şi se altoieşte cu intermediar. Produce regulat şi abundent. Polenizatorul: Untoasa Bosc (Kaiser). Fructul este mijlociu sau supramijlociu, piriform, galben ca paiul, foarte bun pentru masă şi industrializare. Este cel mai bun şi cel mai cultivat soi de pere. Epoca de coacere: ultima decadă a lunii august.

Curé

Pomul este viguros, rustic, rezistent la ger, relativ rezistent la rapăn, tardiv, rodeşte abundent şi în fiecare an, are foarte bună afinitate cu gutuiul. Polenizatori: B. Hardy, Williams. Fructul: mare, piriform alungit, adeseori cum sunt pe partea umbrită, de culoare galben verzui, cu pulpa potrivit de dulce, bun pentru masă. Epoca de coacere: ultima decadă a lunii noiembrie. Păstrare: februarie.

Euras

Pom de vigoare mijlocie, rezistent la rapăn și la Psilla. Potențial de producție 25-30 tone la ha. Fructul este ovoid, culoare galben-verzuie, greutate cca. 150 gr., cu pulpa albă – crem. Recoltare în octombrie, păstrare până în aprilie.

Beurre Hardy

Pom de vigoare mare, cu productivitate mare. Fructul este mare, cca. 200 gr. cu pielița verde bronzată, cu pulpa alb – verzuie, semidensă, dulce, ușor acidulate și cu gust bun. Epoca de coacere și consum începe cu decada a doua a lunii septembrie.

PRUN

Anna Späth

Pomul are vigoare mijlocie, coroana sferic turtită, rodeşte pe buchete de mai ramificate. Este precoce şi foarte productiv, rezistent la ger, secetă, boli şi dăunători. Polenizatori: Stanley, Agen. Fructul este mare sau foarte mare, globulos alungit, colorat în vânăt roşiatic, cu pruina albastră deschisă. Are sâmburele neaderent şi pulpa cu gust aromat plăcut. Epoca de coacere: mijlocul lunii septembrie.

Centenar

Pomul este de vigoare mijlocie sau submijlocie, are coroana globuloasă, cu ramuri de rod predominante de tip spur (buchete); foarte productiv, este indicat pentru livezi de mare densitate. Polenizatori: Agen, Stanley, Silvia, Anna Späth. Fructul este mare (52 g), de culoare albastră ultramarin, acoperit cu pruină abundentă cenuşie. Pulpa albă -verzuie, potrivit de consistentă şi de suculentă, are un gust foarte plăcut, zahărul şi aciditatea fiind armonios îmbinate. Sâmburele este foarte mic şi neaderent. Epoca de coacere: sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august.

Firenze 90

Pomul este viguros şi are o coroana columnară. Rodeşte pe buchete, este foarte rustic şi productiv. Polenizatori: President. Fructul este mijlociu spre mare, rotund uşor alungit, cu pieliţa violacee închisă. Pulpa de culoare galbenă deschisă este bună la gust şi are sâmburele neaderent. Epoca de coacere: începutul lunii august.

Silvia

Pomul are vigoare mijlocie, fructifică pe ramuri scurte şi are capacitate de producţie bună. Polenizator: Stanley. Fructul mare de tip Renclod (45 – 50 g), sferic, de culoare vânătă-violacee, este acoperit cu multă pruină cenuşiu-albăstruie. Pulpa este de culoare galbenă-verzuie, crocantă, destul de suculentă, cu gust foarte plăcut. Sâmburele este mic şi neaderent. Epoca de coacere: sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august.

Stanley

Pomul are vigoare mijlocie, formează o coroană sferic turtită, rodeşte timpuriu şi are un potenţial de producţie ridicat. Fructifică aproape în exclusivitate pe buchete de mai. Este rezistent la boli, secetă şi ger. Soi autofertil şi bun polenizator. Fructul este mare sau foarte mare (35-40 g), invers ovoid alungit, aproape negru, cu pruină albastră, pulpa neaderentă, bună pentru masă şi industrializare, rezistent la cădere si transport. Epoca de coacere: decada a III-a a lunii august.

CAIS

Carmela

Pomul are vigoare mijlocie, coroana globuloasă şi fructifică predominant pe ramuri de rod scurte. Soiul prezintă rezistenţă bună la Monilinia laxa, Stigmina carpophilla, Cytospora cincta şi Plum pox. Este rezistent la ger şi la iernare. Fructul este de mărime mare (95-100 g), are formă sferică-alungită, culoare galbenă-portocalie, acoperită cu roşu carmin pe 45% din suprafaţă; pieliţa este fin catifelată, lucioasă. Pulpa este fermă, fină, suculentă, de culoare portocalie, neaderentă la sâmbure, cu gust dulce uşor acidulat şi aromă plăcută. Epoca de coacere: perioada 10-20 iunie.

Dacia

Pomul are vigoare mijlocie, coroana globuloasă, fructifică predominant pe ramuri de rod scurte. Soiul prezintă rezistenţă bună la Monilinia laxa, Stigmina carpophilla, şi Cytospora cincta, este rezistent la ger şi la iernare. Fructul este de mărime mare (70-90 g), formă sferică, de culoare galbenă-portocalie cu o tentă roşie pe partea însorită; pieliţa este fin catifelată. Pulpa este fermă, fină, suculentă, de culoare galbenă-portocalie, neaderentă la sâmbure, cu gust plăcut şi aromă discretă. Epoca de coacere: perioada 1-10 iulie.

Tudor

Pomul este de vigoare mare, cu coroana invers piramidală, cu fructificare predominantă pe buchete. Prezintă rezistenţă bună la Monilinia laxa, Stigmina carpophilla, şi Cytospora cincta. Este rezistent la ger, îngheţuri târzii de primăvară şi secetă. Polenizatori: NJA 19, NJA 42, CR 2-63, Goldrich, Harcot, Earlyril. Fructul este de mărime mijlocie (40-45 g) are formă sferică, aplatizat dorso–ventral, de culoare portocalie acoperit cu roşu carmin pe partea însorită. Pulpa este portocalie, consistentă, suculentă, cu gust dulce–acrişor, plăcut, aromat. Epoca de coacere: 20 iunie-10 iulie.

PIERSIC

Cardinal

Pomul este de vigoare mijlocie, are flori campanulate, produce abundent şi necesită rărirea fructelor. Fructul are mărime mijlocie (120-160 g), este sferic, roşu aprins pe partea însorită, are pulpa galbenă, aderentă la sâmbure, de calitate foarte bună pentru masă. Epoca de coacere: prima decadă a lunii iulie.

Springold

Pomul este viguros, are flori campanulate şi este potrivit de productiv. Fructul este mijlociu, sferic, galben cu roşu marmorat. Pulpa este galbenă şi are gust bun. Epoca de coacere: a III-a decadă a lunii iunie.

Redhaven

Pom de vigoare mijlocie, cu fructe mijlocii 150g., sferice ușor asimetrice, de culoare galben-aurie, striată cu roșu carmin pe cea mai mare parte din suprafață. Pulpa este aurie cu infiltrații slabe lânga sâmbure, suculentă, dulce, neaderentă la sâmbure, foarte bună pentru masă, epoca de coacere în prima decadă a lunii august.

Southland

Pom de vigoare mijlocie, cu fructele mari , peste 200 g , sferice , cu pielita galben – oranj, acoperita cu rosu pe ¾ din suprafata. Pulpa este galbena, dulce, aromata, nederenta la sambure cu coacere in a doua decada a lunii august

NECTARIN

Delta

Pomul are vigoare mijlocie, coroana globuloasă, este autofertil, sensibil la bolile şi dăunătorii specifici piersicului. Are comportare bună la ger. Fructul de mărime mijlocie-mare (65-95 g), are formă sferică alungită, de culoare galben lucioasă, acoperită cu roşu închis pe 60% din suprafaţă. Pulpa este galbenă, fără infiltraţii, foarte suculentă, cu gust dulce-acrişor, echilibrat. Sâmburele mic este aderent la pulpă. Epoca de coacere: decada a III-a a lunii iunie – decada I a lunii iulie.

Cora

Pomul are vigoare mare, este precoce, produce mult şi constant. Este sensibil la bolile şi dăunătorii specifici piersicului. Soi autofertil, cu flori mici, campanulate, roz-violacee. Fructul este de mărime mijlocie (75-85 g), globulos, uşor asimetric. Pieliţa este glabră, colorată în roşu-grena pe circa 60%-70% din suprafaţă. Pulpa este galbenă, suculentă, dulce şi aromată. Sâmburele este aderent la pulpă. Epoca de coacere: decada a II-a, a III-a a lunii iunie.

CIREȘ

Boambe de Cotnari

Pomul este de vigoare mare are coroana sferic, rodeşte abundent şi constant. Polenizatori: Van, Stella, Rubin. Fructul este mare (7-8 g), cordiform, galben auriu acoperit cu roşu corai. Pulpa este pietroasă, suculentă, cu gust excelent. Epoca de coacere: decada a II-a a lunii iunie.

Germersdorf

Pomul are vigoare mare, coroana conică şi o bună productivitate. Fructul este mare spre foarte mare, cordiform, de culoare roşu închis spre bordo, cu pulpa crocantă, gust excelent. Epoca de coacere: decada a III-a a lunii iunie.

Rubin

Pomul este de vigoare mijlocie, rodeşte constant şi abundent. Este rezistent la factorii de stres climatic şi tolerant la antracnoză şi monilioză. Polenizatori: Van, Stella. Fructul este de mărime, mijlocie spre mare (7,4 g), sferic cordiform, bombat pe partea dorsală, cu vârf rotunjit, terminat cu un mucron scurt ascuţit. Pieliţa este roşie rubinie, lucioasă, rezistentă la crăpare. Pulpa este roşie, pietroasă, suculentă, cu gust dulce-acrişor, răcoritor. Epoca de coacere: ultima decadă a lunii iunie.

Van

Pomul are vigoare mijlocie, este precoce şi foarte productiv. Fructifică pe buchete de mai şi rezistă bine la ger. Polenizatori: Stella, Rubin. Fructul este mare (6,5-7 g), globulos, colorat în roşu-închis, are pedunculul scurt şi pulpa pietroasă cu gust foarte bun. Epoca de coacere: sfârşitul decadei a-II-a a lunii iunie.

Stella

Pomul este viguros, foarte productiv, cu fructe de calitate superioară. Soiul este autofertil. Fructul este mare, cca. 9 gr., de forma cordiforma, culoare roșie strălucitoare. Epoca de coacere este decada a doua a lunii iunie.

VIȘIN

Nana

Pomul de vigoare redusă are coroana globuloasă, ramuri de schelet scurte, bine garnisite cu formaţiuni de rod scurte, mijlocii şi lungi. Este autofertil şi bun polenizator. Fructul de mărime mijlocie spre mare (4,5- 5,0 g) are formă sferică, de culoare roşie, lucioasă. Epoca de coacere: a doua jumătate a lunii iunie.

Ilva

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasă, prezintă toleranţă la Monilia laxa şi antracnoză (Blumeriella jaapii). Florile sunt autofertile. Datorită taliei sale reduse se recomandă pentru livezi intensive. Fructul de mărime mijlocie-mare (5,0 g), are formă sferică şi culoare roşie închis, lucioasă. Pulpa este roşie, cu textură fermă, neaderentă la sâmbure, suculentă, cu gust uşor acidulat. Epoca de coacere: decada a II-a a lunii iulie.

Schattenmorelle

Soi german, de vigoare mică, autofertil, foarte productiv, rezistent la ger, sensibil la boli, cu fructul vişiniu închis până la negru, cu pulpa și sucul colorate. Perioada de coacere este decada a doua a lunii iulie.

Pepiniera Istrița își asigură neceearul de portaltoi generativi:

Prunul franc este obținut din soiurile Rosior varatic, Renclod verde și Scoldus. Portaltoi generativ de vigoare medie, adaptabil la soluri dintre cele mai variate, inclusiv la soluri mai puțin fertile, soluri cu exces de argila, etc. Folosit pentru altoirea soiurilor de prun și a unor soiuri de cais.

Mirobolanul este obținut din selecții cu fructe galbene. Portaltoi viguros, recomandat pentru majoritatea soiurilor de prun (cu exceptia celor din grupa Tuleu), pentru piersic, cais și migdal. Se pretează la plantarea pe soluri reci și umede.

Mahalebul este obținut prin selecție proprie din tipuri locale de Cerasus mahaleb. Portaltoi viguros, folosit pentru altoirea cireșului și vișinului. Conferă rezistență la secetă și productivitate ridicată.

Pepiniera Istrița produce ți marcote înrădăcinate în marcotiera categoria bază, înființată cu material certificat importat din Italia:

Măr

Portaltoiul M 9 clona T 337 KSB CAV: Portaltoi de vigoare slabă, pretabil pentru livezi superintensive. Cel mai folosit portaltoi în cultura modernă a mărului. Conferă soiurilor altoite precocitate, productivitate foarte ridicată (50-60 t/ha) și calitate superioară a fructelor. Pomii altoiți necesită sisteme de susținere și de irigare.

Portaltoiul M 26 clona FN CAV: Portaltoi de vigoare slabă, superioară însă portaltoiului M9. Are înrădăcinare mai profundă și se poate cultiva și fără sistem de susținere și irigare.

Portaltoiul MM 106 clona EMR1CAV: Portaltoi de vigoare mijlocie, recomandat pentru livezi intensive. Imprimă o productivitate ridicată soiurilor altoite. Precocitate medie. Este cel mai răspândit portaltoi pentru măr în acest moment în România.

GUTUI

Portaltoiul CTS 212 clona LACAV: Portaltoi de vigoare mijlocie, selecționat în Italia la Universitatea din Pisa. Compatibil cu majoritatea soiurilor de par, imprimă precocitate, productivitate ridicată și calitate superioară a fructelor. Este rezistent la conținutul de calcar active din sol (7-8 %).

În plantația mama de ramuri altoi există o gama variată de soiuri din toate speciile pomicole – categoria biologică bază:

SPECIA SOIUL
MĂR Braeburn
Fuji Clona Naga Fu 12
Golden Delicious Clona B
Ionagold
Top Red Delicious
Golden Delicious Clona ZACAV
Oregon Spur Delicious
Sansa
PĂR Abate Fetel
Decana del Comizio
Kaiser
Max Red Bartlett
Passacrassana
Passacrassana Rossa
Spadona di Salerno
Williams
Butirra Hardy
Butirra Rosata Morettini
PRUN Blue Fre
Cakanska Rana
Empress
Ente 707
Precoce D” Ersinger
President
Agen
Anna Spath
Bianca di Milano
French Prune
CAIS Bergeron
Pisana
Portici
Vitillo
Boccuccia Liscia
Caldesi 2
Hargrand
Rouge du Roussillon
San Castrese
PIERSIC Red Top
Springbelle
Adriatica
Baby Gold
Maria Bianca
NECTARINE Stark Red Gold
Silver Gem
Snow Queen
Fairlane
Flavortop
Supercrimson Gold
CIREȘ Burlat
Ferovia
Giorgia
  Kordia
Lapins
Napoleon
Starking Hardy Giant
Stella
Van
Sam
Tardiva di Vignola
VIȘIN Montmorency

Epoca optimă pentru plantarea pomilor este toamna, după căderea frunzelor și până cu aproximativ două săptămâni înainte de înghețurile puternice. Avantajele plantării în această perioadă sunt multiple: procentul de prindere este mai ridicat, rădăcinile își calusează rapid rănile și încep să crească imediat după plantare, în primăvara anului următor pomii pornesc în vegetație devreme și realizează creșteri mari până în toamnă.

După stabilirea locului definitiv pentru fiecare pom care se plantează, se sapă gropile având grijă ca pamântul fertil de la suprafața să se aseze într-o parte a gropii, iar cel de la fundul gropii, separat.

Dacă terenul este afânat, dimensiunile gropii vor fi de 0.50 x 0.50 x 0.50 m, pentru pomi și de 0.30 x 0.30 x 0.30 m, pentru arbuștii fructiferi.

La plantare se recomandă fertilizarea cu 10-30 kg gunoi de grajd bine fermentat, 200-300 g superfosfat și 100-150 g sare potasică, care se așează pe fundul gropii. O parte din pământul fertil rezultat din săparea gropii se pune peste îngrășăminte formând un mic mușuroi.

Transportul pomilor după achiziționare trebuie făcut cu grijă, în mijloace închise, evitând deshidratarea rădăcinilor sau înghețarea lor.

Pregătirea materialului săditor în vederea plantării, se face prin fasonarea rădăcinilor, care constă în scurtarea ușoară a acestora pentru eliminarea porțiunilor rănite, mucegăite, uscate și reînoirea tăieturilor. Rădăcinile sănătoase au în secțiune o culoare albă sidefie.

Urmează apoi mocirlirea rădăcinilor într-o mocirlă de consistența unei paste semifluide, pregatită cu balegă proaspătă, pământ galben și apă. Mocirla are rol în protecția împotriva deshidratării și în stimularea înrădăcinării pomului.

Plantarea propriu-zisă se face așezând pomii cu rădăcinile răsfirate pe movilă de pamânt afânat de pe fundul gropii. Pomii se plantează cu punctul de altoire cu 3 – 4 cm deasupra nivelului solului. Trunchiul pomului trebuie să aibă o poziție verticală, iar dacă se plantează în rânduri (de regulă orientate pe direcția nord-sud), trebuie să fie perfect aliniat, pe direcția rândului.

Peste rădăcini se trage pământ reavăn până la acoperirea acestora. Se calcă apoi apăsat de la exteriorul gropii spre centru. Dacă este nevoie, se udă cu 10-20 litri de apă.

Se umple apoi groapa cu pământ și în jurul pomului se formează un mușuroi de 40-50 de cm înălțime, care va proteja rădăcinile de ger.

Protecția pomilor împotriva iepurilor este obligatorie și se face prin învelirea acestora în hârtie, pânză de sac, coceni, paie, tulpini de floarea soarelui, etc.

După plantarea de toamnă pomii nu se scurteaza, acest lucru făcându-se primăvara imediat după umflarea mugurilor, odată cu taierile de formarea coroanei. În mod obișnuit, pomii sub formă de vargă se scurtează la 60-80 cm înălțime, iar pomii cu ramuri anticipate la aproximativ 100-120 cm, păstrându-se acele ramuri care vor fi folosite la formarea primelor elemente ale coroanei.