Măr

Generos

Pomul: este de vigoare mijlocie, intră repede pe rod, fructifică pe ramuri scurte şi are un potenţial productiv foarte ridicat. Are rezistenţă la rapăn de tip poligenic.
Fructul: este mare (160 – 190 g), de formă sferică sau sferic uşor turtită, aspectuos, are culoare roşie deschisă pe 60-70 % din suprafaţă, pe fond gălbui. Pulpa este galbenă, are textura fină, suculentă, cu gust plăcut, fiind aromat.
Epoca de coacere: sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare: luna aprilie.

Florina

Pomul: este de vigoare mare, cu coroana deasă compactă, frutifică pe ramuri lungi, este precoce şi foarte productiv. Este imun la rapăn (Vf) şi parţial rezistent la făinare.
Fructul: este sferic uşor aplatizat, de 150- 180 g, are culoare zmeurie, pulpă fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aroma specifică.
Epoca de coacere: sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare: în condiţii de depozit se poate păstra până în aprilie – mai.

Top Red Delicious

Pomul: este de vigoare mică, tip spur, fructul este alungit cu coastele proeminente, baza fructului îngustată şi epicarp colorat în roşu închis.
Fructele: sunt mari, uniforme ca mărime.
Epoca de coacere: începutul lunii octombrie.
Perioada de păstrare: până în luna martie.

Romus 3

Pomul: este de vigoare mijlocie, are coroana sferic-globuloasă, rodeşte predominant pe țepuşe, este precoce și productiv. Are rezistenţă genetică la rapăn (de tip Vf) şi făinare.
Fructul: este de mărime mijlocie (125-135 g) are formă sfero-conică alungită, de culoare roşie aprinsă pe 2/3 din suprafaţă. Este foarte atrăgător, cu pulpa de culoare albă, suculentă, cu gust bun.
Epoca de coacere: prima decadă a lunii august.
Perioada de păstrare: cca. 1 – 2 săptămâni în condiţii obişnuite.

Golden Delicious Clona B

Pomul: este de vigoare mijlocie, productiv, rezistent la rapăn şi făinare.
Fructul: este de mărime mijlocie – mare, de culoare verde – galben, cu o uşoară tentă roşiatică; de formă conică, cu pulpa alba, crocantă, gust dulce-acrişor.
Epoca de coacere: sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare: până în luna martie.

IONAGOLD

Pomul: viguros, fructifică cu preponderență pe pinteni, ramuri de doi ani și mlădițe.
Fructul: este mare (170 – 200g), de formă conică. Pielița este fină, ușor aspră, galbenă – verzuie, acoperită cu roșu striat pe 20 – 25% din suprafața fructului. Pulpa are culoarea albă spre crem sau pal gălbuie, fină, suculentă, crocantă, dulce slab acidulată cu gust foarte bun.
Polenizatori: Golden Delcious, Granny Smith, Gala, Fuji, Braeburn.
Epoca de coacere: sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie.
Perioada de păstrare: cca. 1 – 2 săptămâni în condiţii obişnuite.

Pionier

Pomul: este de vigoare mijlocie, rodeşte pe formaţiuni scurte, intră rapid pe rod. Are rezistenţă genetică la rapăn şi făinare.
Fructul: este mijlociu de 150 g, sferic turtit, roşu închis – mat, pe 2/3 din fruct. Pulpa este albă, suculentă, cu gust bun.
Epoca de coacere: începutul lunii septembrie.
Perioada de păstrare: luna decembrie.

Granny Smith

Pomul: este de vigoare mijlocie, ce rodește pe ramuri lungi și scurte.
Fructul: este mijlociu spre mare, sferic, de culoare verde deschis pe toată suprafața. Pulpa este alb – verzuie, fermă, crocantă, cu puțin zahăr.
Epoca de coacere și consum: octombrie – aprilie.

Păr

Monica

Pomul: de vigoare mijlocie, rodește pe ţepuşe și burse şi fructifică începând cu anul 4 după plantare. Înfloreşte târziu, este foarte precoce, rezistent la ger şi boli; soiul este autosteril şi necesită polenizatori. Produce regulat și abundent.
Fructul: este mare (160 – 180g în medie, dar atinge și peste 200 – 250g), piriform alungit, de culoare verde – gălbui acoperit cu roşu aprins la coacere, pe 10 – 13% din suprafaţă. Pulpa este albă, de tip crocant, iar la coacere definitivă devine fondantă.
Epoca de coacere: sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie.
Polenizatori: Conference, Cure.

Passacrassana

Fructul: este mare, de culoare verde, galben la maturitate. Coaja este tare, de culoare ruginie în zona pedunculului.
Perioada de recoltare: ultima decadă a lunii octombrie.
Păstrare: în depozite frigorifice până la începutul lunii martie.

Abate Fetel

Pomul: este de vigoare mijlocie, fructifică pe ţepuşe.
Fructul: este mare sau foarte mare, piriform, mult alungit. Pieliţa este de culoare verde-gălbuie, acoperită uneori de o roşeală spalacită. Pulpa este de culoare alb-gălbuie, consistentă, suculentă, dulce-vinurie.
Epoca de coacere: a doua jumătate a lunii septembrie.
Păstrare: până în luna februarie.

Cure

Pomul: viguros, rustic, rezistent la ger, relativ rezistent la rapăn, tardiv, rodește abundent și în fiecare an, are foatre bună afinitate cu gutuiul.
Polenizatori: Butirra Hardy, Williams.
Fructul: mare, piriform alungit, adeseori cu sant pe partea umbrită, de culoare galben verzui, cu pulpa potrivit de dulce, bun pentru masă.
Epoca de coacere: ultima decadă a lunii noiembrie.
Păstrare: februarie.

Favorita lui Clapp

Pomul: este de viguros, de tip spur, rezistent la seceta și ger.
Fructul: este mare, scurt piriform, galben verzui cu roșu pe partea însorită.
Epoca de maturare: decada a II-a a lunii septembrie.

Williams

Pomul: este de vigoare mijlocie, înfloreşte târziu, este foarte precoce, rezistent la ger şi boli.
Produce regulat și abundent.
Fructul: este mijlociu sau supramijlociu, piriform, galben ca paiul, foarte bun pentru masă și industrializare. Este cel mai bun și cel mai cultivat soi de pere.
Epoca de coacere: ultima decadă a lunii august.

Kaiser (Untoasa Bosc)

Pomul: de vigoare mijlocie, pretențios față de sol și căldură, rezistent la rapăn, înflorește târziu, produce constant și abundent, pe gutui se altoiește cu intermediar.
Polenizatori:Williams, Conference
Fructul: mare, piriform alungit, acoperit complet cu o rugină groasă, brună roșiatică, cu pulpa fină, untoasă, de calitate superioară, destinat consumului în stare proaspată.
Epoca de coacere: ultima decadă a lunii seprembrie.

Gutui

Bereczki

Pomul: este de vigoare mare, autofertil, foarte productiv, rezistent la Monilinia, sensibil la ger.
Fructul: este mare, larg – piriform, cu proieminente, slab astringent, intens aromat, de culoare gălbuie.
Epoca de coacere: prima decadă a lunii octombrie.

Prun

Stanley

Soi de mare productivitate, cu coacere la sfârşitul lunii august, de vigoare mijlocie, precoce şi autofertil, fructul de culoare albastră, cu pruină multă, are sâmbure detaşabil şi este recomandat ca fruct de masă şi pentru industrializare.
Perioada de recoltare: a III-a decadă a lunii august.

Anna Spath

Soi de vigoare mijlocie, autofertil, cu coacere în ultima decadă a lunii septembrie, fruct rotund, cu sâmbure detaşabil, de culoare vânat-aurie cu pruină multă, gust bun cu destinaţia de masă.
Perioada de recoltare: a doua decadă a lunii septembrie.

Empress

Pomul: este de vigoare mare. Soi parţial autopolenizator, dacă este plantat împreună cu Stanley sau President are productivitate foarte mare.
Fructele: sunt mari, dulci şi cu o aromă deosebită. Pieliţa este de culoare albastru intens, care acoperă pulpa de culoare galbenă. Sunt apreciate pentru consum în stare proaspătă şi sunt foarte rezistente la transport.
Perioada de coacere: prima – a-II-a decadă a lunii august.

Precoce D’Ersinger

Pomul: are vigoare medie, foarte productiv.
Fructul: este de mărime medie, formă ovală sau eliptică, culoarea violet închis cu reflexe roşiatice – albastre. Pulpa este de culoare galben – verzuie, cu gust bun, aromat.
Perioada de maturare: prima şi a doua săptămână a lunii iulie.

Silvia

Pomul: are vigoare mijlocie, fructifică pe ramuri scurte și are capacitatea de producție bună.
Fructul: mare de tip Renclod (45 – 50 g), sferic, de culoare vânătă – violacee, este acoperită cu multă pruină cenușiu – albăstruie. Pulpa este de culoare galben – verzuie, crocantă, destul de suculentă, cu gust foarte plăcut. Sâmburele este mic și neaderent.
Epoca de coacere: sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august.
Polenizatori: Stanley

D’Agen

Pomul: este de vigoare mijlocie, parțial autofertil.
Fructele: mijlocii cu pieliţa de culoare roz-roşietică, acoperită cu pruină groasă albastră violacee, cu puncte subcutanate gălbui. Pulpa este galbenă-verzuie sau galbenă – aurie. Este soi pentru industrializare.
Perioada de recoltare: începutul lunii septembrie.

Gras Românesc

Soi viguros, cu fructe rotunde cu sâmbure nedetașabil, foarte dulci, cu coacere la sfârșitul lunii septembrie.
Destinația industrializare: gem, ţuică.

Cais

Tudor

Pomul: este de vigoare mare, cu coroana invers piramidală, cu fructificare predominantă pe buchete. Este rezistent la ger, îngheţuri târzii de primăvară şi secetă.
Fructul: este de mărime mijlocie (40-45 g) are formă sferică, aplatizat dorso-ventral, de culoare portocalie acoperit cu roşu carmin pe partea însorită. Pulpa este portocalie, consistentă, suculentă, cu gust dulce – acrişor, plăcut, aromat.
Perioada de coacere: 20 iunie – 10 iulie.

Boccuccia Liscia

Pomul: este de vigoare mare, cu productivitate ridicata si constanta.
Fructul: este de dimensiuni mari, foarte suculent și aromat.
Maturitatea de recoltare: a treia decadă a lunii iunie.

Pisana

Pomul: este de vigoare mijlocie, cu producție medie și constantă. Soi autofertil, rezistent la Monilinia.
Fructul: este mare, galben intens cu pete de culoare roșie. Pulpa este consistentă. Nu produce pe ramuri mai mici de un an.
Perioada de maturare: la începutul lunii iulie.

Portici

Fructele: sunt mari, galbene-roșii. Pulpa este densă, dulce și parfumată.
Epoca de maturare: la sfarșitul lunii iunie.

Bergeron

Pomul: este de vigoare mijlocie, având o coroană mijlociu deasă. În perioada de creştere are o coroană piramidală, mai tarziu sub greutatea fructelor va avea o coroana sferică aplatizată. Este rezistent la ger, nu este sensibil la boli. Soi autofertil.
Fructele: sunt mijlocii, sau mari: 45 g. Coaja de culoare galbenă cu pete de culoare roşu aprins pe partea expusă soarelui. Pulpa portocalie, tare, gust deosebit. Soi neaderent la sambure, avand miezul dulce.
Perioada de maturare: la începutul lunii iulie.

C.M.B.U.

Pomul: de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasă, înflorește de timpuriu și produce abundent.
Fructul: mijlociu spre mare, sferic, galben portocaliu, cu pulpa intens aromată, neaderentă la sâmbure, de calitate superioară.
Epoca de coacere: mijlocul lunii iulie.

Vitillo

Pomul: este de vigoare mare, cu productivitate ridicată.
Fructul: este foarte mare, galben – portocaliu, pulpa consistentă și foarte aromată.
Maturare: la sfârșitul lunii iunie.

Piersic

Spring Belle

Pomul: de vigoare mijlocie-mică, cu fructe rotunde de culoare roşie.
Epoca de coacere: a doua decadă a lunii iunie – prima decadă a lunii iulie.

Cardinal

Pomul: este de vigoare mijlocie, are flori campanulate, produce abundent și necesită rărirea fructelor.
Fructul: are mărime mijlocie (120- 160 g), este sferic, roșu aprins pe partea însorită, are pulpa galbenă, aderentă la sâmbure, de calitate foarte bună pentru masă.
Epoca de coacere: prima decada a lunii iulie.

Red Top

Pomul: este viguros, cu fructe mari, bune calitativ, de culoare roșu intens.
Epoca de coacere: în prima decadă a lunii iulie.

Nectarin

Delta

Pomul: de vigoare mijlocie, coroana globuloasă, cu fructificare predominantă pe ramuri mixte, comportare bună la ger. Soi autofertil.
Fructul: de mărime mijlocie – mare (65 – 95 g), cu formă sferică alungită, de culoare galben lucioasă, acoperită cu roşu închis pe 60% din suprafaţă, cu pulpa galbenă, foarte suculentă, cu gust dulce, acrişor, echilibrat.
Epoca de coacere: decada III a lunii iunie – decada I a lunii iulie.

Stark Red Gold

Pomul: este de vigoare medie, autofertil.
Fructele: sunt mari, ajungând până la aproximativ 200 gr. și au o culoare galben-verzuie, acoperită de un roșu luminos pe 80% din suprafață. Pulpa este galben-aurie cu un gust delicios.
Perioada de coacere: începând cu prima decadă a lunii august.

Cireș

Van

Pomul: este de vigoare medie spre mare; cu coroană larg – piramidală. Este soi autosteril, cu o largă plasticitate ecologică, precoce, fiind considerat unul dintre cele mai productive soiuri din cultură. Este precoce, fructifică începând cu anul II de la plantare, rodeşte pe buchete de mai.
Fructul: este mare, (6,5 – 7g), de formă sferică, cu vârf trunchiat, epicarp de culoare roşu strălucitor, prezintă rezistenţă bună la crăpare. Pulpa pietroasă, de culoare roşiatică, cu sucul slab colorat, gust dulce – acrişor, peduncul scurt şi gros. Sâmburele este de mărime medie.
Perioada de recoltare: a doua decadă a lunii iunie.

Biggareau Burlat

Pomul: este de vigoare medie, cu coroana largă, globuloasă, frunziş bogat, verde închis, foarte productiv, cu înflorire medie – tardivă. Rodeşte preponderent pe buchete de mai. Este autosteril şi intră pe rod în anul V de la plantare. Formează pereche intersterilă cu Bigarreau Moreau.
Fructul: este mare de 6-7 g, cordiform, cu epicarpul de culoare roşu – viu, lucios, destul de sensibil la crăparea provocată de ploaie şi la atacul de Monilinia. Are pedunculul scurt. Pulpa cărnoasă, semipietroasă, de culoare roşu, este potrivit de dulce, plăcut acidulată, bună pentru consum în stare proaspătă. Sâmburele este neaderent la pulpă. Conţine circa 14% substanţă uscată în suc.
Perioada de recoltare: ultima decadă a lunii mai.

Rubin

Pomul: este de vigoare mijlocie, rodeşte constant şi abundent. Este rezistent la factorii de stres climatic şi tolerant la antracnoză şi monilioză.
Fructul: este de mărime, mijlocie spre mare (7-8 g), sferic cordiform, bombat pe partea dorsală, cu vârf rotunjit, terminat cu un mucron scurt ascuţit. Pieliţa este roşie rubinie, lucioasă, rezistentă la crăpare. Pulpa este roşie, pietroasă, suculentă, cu gust dulce-acrişor, răcoritor.
Perioada de recoltare: ultima decadă a lunii iunie.

Kordia

Pomul: de vigoare mijlocie, cu coroana largă, pletoasă, rezistent la ger şi secetă, cu productivitate mare.
Fructul: sunt mari, cordiforme, alungite, de culoare roşu strălucitor, pulpa este pietroasă, suculentă, gust dulce, neaderentă la sâmbure.
Perioada de recoltare: ultima decadă a lunii iunie – prima decadă a lunii iulie.

Vișin

Montmorency

Pomul: este de vigoare medie, productivitate medie-mare, autofertil.
Fructul: este de mărime medie (5,1g), este rezistent la boli, se recomandă în special pentru consum industrial.
Perioada de maturare: a doua decadă a lunii iulie.